Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

eUE

30. 05. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić/Video: Igor Đorđević Izvor: Radio Luna

Jun- vreme za elektronske novotarije u Užicu(VIDEO)

Uskoro informacioni sistem za brže rešavanje komunalnih ili infrastrukturnih problema i za uspostavljanje bolje komunikacije građana i javnih službi?

Odbornici Skupštine grada Užica razmatraće na 23. sednici Odluku o uvođenju Sistema 48.

Ukoliko je užička skupština prihvati, informacioni sistem kojim se uspostavlja i unapređuje mehanizam direktne komunikacije građana sa gradskim upravama, javnim preduzećima i službama, zarad bržeg rešavanja problema, prema najavama iz Gradske kuće, u potpunosti će zaživeti od septembra.

Građani Užica će biti u prilici da ukažu na probleme u obavljanju delatnosti koje su u nadležnosti gradskih uprava, javnih službi i preduzeća, telefonskim pozivom, SMS porukom, elektronskom poštom, zahtevom preko android i IOS phone aplikacije na mobilnim telefonima, popunjavanjem elektronskog formulara na zvaničnom sajtu Grada ili neposredno u Gradskom uslužnom centru i prostorijama mesnih zajednica.

Nakon prijave problema koji se odnose na komunalnu infrastrukturu u gradu, rad javno komunalnih preduzeća, inspekcija i ustanova čiji je Grad osnivač, građani će za 48 sati dobiti odgovor o statusu rešavanja problema koji su prijavili. Odgovor će moći da se pročita i na zvaničnom sajtu Grada.

Lokalna samouprava očekuje od građana da se aktivno uključe u taj proces rešavanja problema, a od javnih preduzeća, službi i inspekcija da brže i organizovanije reaguju na probleme.

-         To je jedan pritisak javnosti, a pritisak javnosti je jako bitan za dobro funkcionisanje jedne vlasti, kaže predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović.

Objašnjava da će gradska vlast imati bolju kontrolu rada javnih preduzeća i gradskih uprava, jer će informacionim sistemom i GIZ- ovom bazom lociranja problema, kako objašnjava, imati uvid i potpunu informaciju na kom području su komunalni problemi učestaliji ili koji su uzroci i razlozi njihovog češćeg ponavljanja.

-         Od Sistema 48 očekujemo mnogo, ali ako budemo dosledni u njegovom strogom primenjivanju, kaže za RAM mrežu predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović.

Podsetimo, od marta prošle godine se najavljuje uvođenje Sistema 48 kako bi se unapredila komunikacija građana i lokalne samouprave i bolje kontrolisao rad javno komunalnih i javnih preduzeća. Njima su se, prema rečima Branislava Mitrovića, građani obraćali na razne načine, često iznoseći iste zahteve, a bez povratne informacije.

Mitrović dodaje da je sve više pitanja, sugestija i primedbi na koje građani ukazuju upućujući elektronske poruke na zvanične adrese gradskih funkcionera i gradskih uprava.

-         Građani imaju potrebu da se obrate rukovodstvu kako bi im se problemi rešili, a Sistem 48 će unaprediti i pokrenuti sistem da funkcioniše, ističe Mitrović navodeći da će se građani obraćati sistemu.

Užice je, prema rečima Mitrovića, prvo u Srbiji koje skupštinskom odlukom uvodi Sistem 48 u upotrebu.

-         Kao i kod elektronske dostave materijala i elektronske komunikacije, smatramo da je dobro imati odluku koja će na zakonski način obavezati učesnike u funkcionisanju sistema, navodi predsednik Skupštine grada Branislav Mitrović.

Predlog odluke o uvođenju informacionog sistema Sistem 48, kojeg je Gradsko veće Užica utvrdilo na 78. sednici, biće pred užičkim odbornicima na sednici koja će se održati 7. juna.

Sednice užičke skupštine, prema najavama Branislava Mitrovića, uskoro će moći da se gledaju na zvaničnom Jutjub kanalu Grada Užica, odnosno užičke Skupštine.

-         Imaćemo okačenu prethodnu sednicu pre održavanja naredne sednice, kaže Mitrović navodeći da će potom i 22 skupštinske sednice iz ovog mandata biti dostupne javnosti za gledanje.

Građani će uskoro na jednom mestu, na aplikaciji na sajtu Grada, moći da pročitaju sve važeće skupštinske odluke, pa i najstariju iz 1977. godine. U toku je prevođenje odluka iz pisane u elektronsku formu. Prema rečima Mitrovića, elektronski registar zaživeće u junu.

Prošle godine, u Užicu je započeta digitalizacija.

Prvi pomaci su napravljeni usvajanjem Odluke o elektronskom postupku izrade i dostave materijala za organe grada. Štampanje skupštinskog materijala u Užicu je otišlo u prošlost, pretvaranjem papirnih u elektronske dokumente čime su, kako navodi predsednik užičke skupštine, značajno ubrzane sve procedure i napravljene ogromne uštede.

-         Za samo četiri sednice gradske skupštine, više od 240.000 štampanih papira smo uštedeli, a da ne govorimo o troškovima dostave materijala, o brzini dostave i jednostavno o kompletnoj efikasnosti rada naše skupštine, priča Mitrović.

Gradski odbornici, načelnici gradskih uprava i gradski većnici Užica od prošle godine, uvođenjem Odluke, koriste tablet uređaje. Nabavljeno je blizu 90 tablet uređaja za koje je iz gradskog budžeta izdvojeno 1, 5 miliona dinara. Grad Užice je prethodno godišnje izdvajao oko dva miliona dinara za štampanje skupštinskog materijala i uručivanje tih papirnih dokumenata.

Odbornici sada skupštinski material dobijaju u elektronskoj formi, a uvođenjem elektronske skupštine će moći u istoj formi da podnose amandmane, umesto pismeno i predajom na pisarnici Gradske kuće.

Prema najavama Mitrovića, u drugoj polovini ove godine bi mogla u Užicu da zaživi elektronska skupština. Užice, kako kaže, tehnički spremno i informatički pismeno dočekuje trenutak kada će Program UN za razvoj UNDP dodeliti zainteresovanim lokalnim skupštinama u Srbiji softver za elektronski parlament. Softversko rešenje se trenutno testira u Leskovcu i Pančevu.

Uvođenjem digitalne lokalne skupštine, užički odbornici javljaće se elektronski za reč, repliku i zbog povrede poslovnika. Glasaće elektronski umesto dizanjem ruku.

Javnost će imati uvid u nivo njihovog učešća na skupštinskim sendicama jer će biti poznat tačan broj obraćanja odbornika, vreme zadržavanja na sednici. Građani će imati uvid u sadržaje govora i diskusije koji će se snimati i čuvati u bazi.

 

Otvorenost lokalne samouprave ka građanima, sem ušteda, kako ističe Mitrović, cilj je započetog postupka digitalizacije.

-         Digitalizacija ima višesturku korist, finansijsku, za poboljšanje političke kulture, veće učešće građana u donošenju odluka, podseća Mitrović istakavši da će to biti prilika da građani povrate poverenje u institucije čiji je rad, za sada, obavijen mistikom zbog nedovoljne transparentnosti.

Inače, po indeksu transparentnosti lokalnih samouprava, Grad Užice se 2015. godine našao na 55. mestu na listi od 145 gradova i opština koje je ocenila i rangirala Transparentnost Srbija nakon detaljnog pregleda internet sajtova i analiziranih dopisa upućenim lokalnim samoupravama.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage