Naslovna  |  Užički kraj  |  UEko  |  Energetska efikasnost u najmanje 120 kuća: Liste objavljene, možda će biti i proširene(AUDIO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

UEko

25. 06. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/Tanjug

Energetska efikasnost u najmanje 120 kuća: Liste objavljene, možda će biti i proširene(AUDIO)

Sada već imamo na stotine korisnika koji su uspeli da, korišćenjem subvencija i merama energetske efikasnosti u objektima, uštede procentualno oko 20 posto energenta po grejnoj sezoni, kaže gradski većnik Dunja Đenić

Grad Užice je objavio preliminarnu listu sa imenima onih koji će dobiti sredstva posredstvom ovogodišnjeg javnog konkursa za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama.

Vlasnici najmanje 120 porodičnih kuća i stanova u stambenim zgradama u Užicu dobiće finansijsku podršku lokalne samouprave za sprovođenje mera energetske efikasnosti na objektima u kojima žive.

Gradski većnik Dunja Đenić za RAM mrežu kaže da postoji mogućnost da liste budu proširene i da se poveća broj onih koji će dobiti subvenciju.

Porašće za četiri miliona i budžet predviđen za mere energetske efikasnosti, ukoliko odbornici užičke skupštine usvoje predlog rebalansa budžeta koji je na dnevnom redu 24. sednice, zakazane za sredu.

Do 27. juna učesnici na javnom konkursu mogu podneti prigovor Komisiji na objavljene preliminarne liste. Pismeni odgovor Komisije mogu očekivati u roku od pet dana od dana slanja žalbe.

Nakon objavljivanja konačne liste korisnika subvencija, energetski menadžer obliaziće objekte i izrađivati tehničke izveštaje.

Nakon što sa Gradom potpišu ugovore o sufinansiranju, dobitnici subvencija bi do 15. oktobra trebalo da završe predviđene radove. Finansijsku pomoć Grada za troškove radova i nabavku materijala, građani mogu očekivati najkasnije 45 dana nakon što podnesu zahtev za povraćaj novca. Grad će finansijski podržati do polovine iznosa po objektu sa PDV-om. Zahtevi se podnose do 31. oktobra.

Ovogodišnji javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama u Užicu je privukao pažnju 350 građana, što je i rekordan broj prijavljenih na konkurs koji se u Užicu sprovodi od 2015. godine.

Za ovogodišnje mere energetske efikasnosti je prvobitno opredeljeno ukupno 9, 7 miliona dinara iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine.

Ukupno 23, 3 miliona dinara je izdvojeno za mere energetske efikasnosti tokom prethodne tri godine kada je oko 240 vlasnika porodičnih kuća u Užicu dobilo finansijsku podršku Grada, posredstvom konkursa. Taj konkurs sprovodi Odeljenje za zaštitu životne sredine u težnji da se tokom zime smanji zagađenost vazduha u gradu sa oko 16.000 individualnih ložišta.

-         Građanima se pruža mogućnost da objekte načine energetski efikasnim i time utroše što manje energenta koji je i razlog povećanog zagađenja vazduha u zimskom periodu, kaže za RAM mrežu gradski većnik Dunja Đenić istakavši da su to mali koraci koji sa godinama donose pomak.

-         Sada već imamo na stotine korisnika koji su uspeli da, korišćenjem subvencija i merama energetske efikasnosti koji se primenili u svojim objektima, uštede procentualno oko 20 posto energenta po godini, odnosno grejnoj sezoni, kaže Dunja Đenić.

Užice se decenijama suočava sa problemom zagađenja vazduha, posebno tokom grejne sezone. Podaci pokazuju da preduzete mere daju pomake i da se sa godinama zagađenost vazduha smanjuje, ali se tokom jedne grejne sezone i dalje beleži veliki broj dana sa prekoračenim graničnim i tolerantnim vrednostima zagađujućih materija koje utiču i na zdravlje ljudi, građana Užica.

Inače, oko 6.000 ljudi umre svake godine u Srbiji usled komplikacija koje su izazvane respiratornim bolestima, koje imaju veze sa kvalitetom vazduha, rečeno je na konferenciji Sprovođenje evropskog procesa životne sredine i zdravlja u Republici Srbiji.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je poručio na konferenciji da je životna sredina presudan faktor za zdravlje ljudi, te da vodeći računa o životnoj sredini vodimo računa o zdravlju ljudi.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage