Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

UEko

03. 05. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Ovogodišnji konkurs broji rekorde

Ove godine 350 zainteresovanih za finansijsku pomoć Grada radi sprovođenja mera energetske efikasnosti na kućama i zgradama u Užicu

Oko 350 građana Užica se prijavilo na javni konkurs lokalne samouprave za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama na teritoriji grada Užica. To je do sada najveći broj prijavljenih na konkurs kojim Grad Užice finansijski podržava nabavku kotlova na gas i pelet, te nabavku i ugradnju stolarije i materijala za izolaciju spoljnih zidova na porodičnim stambenim objektima, a od ove godine i nabavku kotlova na gas za stanove u stambenim zgradama koje nemaju mogućnost priključenja na toplovodnu mrežu.

Na ovogodišnji konkurs su mogli da se prijave vlasnici porodičnih kuća ili stanova koji su izgrađeni na gradskom području u prvoj, drugoj ili trećoj stambenoj zoni. Bilo je potrebno da vlasnici u tim objektima žive, da poseduju dozvole kojom dokazuju da je objekat legalan i da redovno izmiruju poreske obaveze.

Komisija je počela sa radom. Ocenjvaće pristigle prijave, porediti dostavljenu dokumentaciju sa stanjem na terenu, dodatno proveravati podatke. Prema Pravilniku, u slučaju da podaci ne odgovaraju stanju na terenu, sa čim se Komisija suočavala prošle godine, prijava će biti odbijena. Energetski menadžer grada izrađivaće tehničke izveštaje o energetskom stanju objekata.

Komisija će predložiti listu korisnika sredstava na osnovu broja dodeljenih bodova, dok će gradonačelnik, na predlog Komisije koju imenuje, doneti konačnu odluku o dodeli finansijske pomoći javnim konkursom.

Ko će dobiti finansijsku podršku Grada, do polovine iznosa po objektu sa PDV-om, znaće se početkom juna. U zavisnosti od utroška sredstava za svaku meru, nije isključena mogućnost da se liste prošire.

Odabrani na konkursu bi trebalo najkasnije do 15. oktobra da završe predviđene radove. Zahtev za povraćaj novca se podnosi do 31. oktobra, a isplata će biti u roku od 45 dana od dana podnošenja zahteva.

Decenijama se grad Užice suočava sa problemom zagađenja vazduha, posebno tokom grejne sezone. Podaci pokazuju da preduzete mere daju pomake i da se sa godinama zagađenost vazduha smanjuje, ali se tokom jedne grejne sezone i dalje beleži veliki broj dana sa prekoračenim graničnim i tolerantnim vrednostima zagađujućih materija koje utiču i na zdravlje ljudi, građana Užica.

Podsetimo da je skoro tri puta bio povećan broj dece koja su od početka 2018. godine imala potrebu za inhalacijama(što doktori povezuju i sa povećanjem aerozagađenja), pa se u proseku oko 50 inhalacija dnevno obavljalo u užičkom Dečjem i Školskom dispanzeru.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage