Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

31. 08. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Alge prisutne, investitora za drugu fazu nema

Vodosnabdevanje sa Vrutaka tek nakon uvođenja aktivnog uglja u sklopu druge faze dogradnje i rekonstrukcije fabrike vode.

Toksične alge su prisutne po celom jezeru Vrutci, ali ih, prema poslednjim ispitivanjima, u jačoj koncentraciji ima na oko sedam, osam metara dubine, kaže za Radio Lunu i RAM mrežu direktor JKP Vodovod Užice Duško Ljujić.

Prema njegovim rečima, visoke temperature pogoduju njihovom razvoju zbog čega se u narednom periodu očekuje cvetanje algi i njihova pojava na površini jezera.

Inače, JKP Vodovod Užice je sredinom aprila saopštio da počinje sa samostalnim monitoringom kvaliteta vode u akumulaciji Vrutci.

U sklopu projekta dogradnje i rekonstrukcije fabrike vode Petar Antonijević, užički Vodovod je nabavio deo opreme za uzorkovanje vode sa različitih dubina akumulacije i za analizu uzoraka.  

-         Nedostaje nam čamac da možemo bezbedno izaći na akumulaciju i zahvatati uzorke, što sada premošćavamo angažovanjem Vatrogasnog bataljona koji nam daje čamac i koji naše ljude izvodi na teren, navodi Ljujić. 

Četiri zaposlena u užičkom Vodovodu se dodatno teorijski i praktično obučavaju za monitoring kvaliteta vode u akumulaciji Vrutci, odnosno, kako navodi Ljujić, za rad sa opremom na uzorkovanju vode, te za laboratorijska ispitivanja uzoraka sa Vrutaka, potom i za analizu rezultata.

Voda sa akumulacije Vrutci se ispituje jednom mesečno, prema preporukama Instituta za vodoprovredu Jaroslav Černi. Sa tim institutom će užički Vodovod sarađivati, prema rečima Ljujića, kako bi se do puštanja akumulacije u sistem vodosnabdevanja radnici obučili i osposobili da u svakom momentu tačno znaju stanje akumulacije, šta treba da rade i na koji način, poštujući zahtevne procedure.

Direktor užičkog Vodovoda podseća da građani ne piju vodu sa akumulacije Vrutci, već da se za vodosnabdevanje trenutno koristi voda sa Sušičkih vrela.

Da bi građani Užica mogli da piju vodu sa akumulacije Vrutci, kako za naš radio ističe Duško Ljujić, biće potrebno da se sprovede i druga faza dogradnje i rekonstrukcije fabrike vode koja podrazumeva uvođenje aktivnog uglja u preradu vode. 

-         Sve pre toga bi bio ogroman rizik, ne bih to preporučio nikome i neću doneti takvu odluku. Bez aktivnog uglja, mi nemamo bezbedno vodosnabdevanje sa Vrutaka, ističe direktor JKP Vodovod Užice objasnivši da trenutna oprema Vodovoda može da uništi alge, ali, kako naglašava, ne može da povadi otrove koji se javljaju prilikom njihovog raspada. 

Duško Ljujić podseća da akumulacija Vrutci nije u vlasništvu užičkog Vodovoda ali da, kako objašnjava, to preduzeće upravlja akumulacijom i održava branu prema godišnjem ugovoru, nalogu i direktivama JVP Srbijavode.

-         Za sledeću godinu nije isključeno da se na javnu nabavku javi drugo privatno ili javno preudzeće i da Vodovod ne dobije nabavku, zbog čega bismo morali da pišemo molbe da bi izlazili na akumulaciju i uzimali uzorke, jer je to tuđi objekat, navodi Ljujić. 

Podsetimo, veštačko jezero Vrutci, dugo oko osam kilometara, nastalo je pregrađivanjem reke Đetinje uzvodno od Užica. Oko 30 godina se vodoakumulacija Vrutci koristila za vodosnabdevanje oko 60.000 građana Užica. Decembra 2013. godine je primećeno cvetanje algi, cijanobakterija, koje su u jezeru neprestano prisutne do danas. 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage