Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

05. 03. 2019. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Za građane računaljka koja prati potrošnju energije

Na Svetski dan energetske efikasnosti, EBRD predstavila onlajn kalkulator energetske efikasnosti

Evropska banka za obnovu i razvoj je razvila onlajn Kalkulator energetske efikasnosti kako bi pomogla građanima Srbije da saznaju koliko energije i novca mogu uštedeti u svojim domovima, ugradnjom energetski efikasnih tehnologija.

Kalkulator je osmišljen u sklopu programa GEFF koji, posredstvom dve banke, građanima obezbeđuje novac za ulaganja u zelene tehnologije u kućama i stanovima i povećanje njihove energetski efikasnosti, upotrebom energetski efikasne opreme.

Iz Evropske banke za obnovu i razvoj su nedavno ukazali da građani Srbije prosečno troše tri do četiri puta više energije po jedinici bruto domaćeg proizvoda u odnosu na stanovnike Evropske unije.

Podsetivši da na stambeni sektor odlazi oko 35 odsto ukupne potrošnje energije, iz EBRD-a poručuju da je u njemu najveći potencijal za uštedu energije i novca i da je u tom sektoru najneophodnije uvesti mere energetske efikasnosti.

Evropska banke za obnovu i razvoj, posredstvom programa GEFF, kreditne linije za finansiranje zelene ekonomije, nudi pomoć građanima Srbije koji su odlučili da ulože novac u unapređenje energetske efikasnosti objekta u kojem žive. Kreditna linija obezbeđuje novac i kompanijama koje proizvode i prodaju energetski efikasne tehnologije ili pružaju usluge domaćinstvima u toj oblasti.

-         Kreditna linija je veoma specifična po tome što nudi određeni finansijski podsticaj u iznosu od 15 do 20 odsto. Znači, za investiciju u energetsku efikasnost, domaćinstva dobijaju novčani povraćaj 15 do 20 procenata investicije, navodi za RAM mrežu Vladimir Krušković, relationship menager za EBRD GEFF kreditnu liniju.

Krušković je naveo da postoji zainteresovanost građana koji su, navodi, svesni uštede koju postižu energetskom efikasnošću.

-         Pored toga, vidimo da im je važno da ta investicija podstiče njihov komfor. Čak to dolazi na prvo mesto, iznad samih ušteda, dodaje Krušković podsetivši da svako ulaganje u nekretninu, povećava njenu vrednost.

Građani se uz pomoć Tehnološkog selektora, onlajn kataloga više od 2 500 visoko energetski efikasnih tehnologija, mogu informisati o uređajima, kućnoj opremi i materijalima koji ispunjavaju tražene standarde GEFF-a i koji su prihvatljivi za finansiranje.

Program nudi i tehničku podršku onima koji se odluče za ulaganje.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage