Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

30. 08. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Nema vodotoka prve klase

Povremena kontrola nije dovoljna za sagledavanje kvaliteta površinskih voda, tvrde iz ZZJZ Užice

Kvalitet vode Dubokog potoka se pogoršava nakon što se u njega ulije Turski potok, koji je i ove godine ocenjen kao vodotok pete klase, potvrdila su ispitivanja kvaliteta površinskih voda na teritoriji grada Užica.

Analize Zavoda za javno zdravlje Užice pokazuju da Turski potok pre uliva u Duboki potok pripada vodotoku lošeg ekološkog statusa, zbog čega se ne može koristiti ni u jednu svrhu. Ulivanjem Turskog potoka, prema ovogodišnjoj analizi druge klase i dobrog ekološkog statusa Duboki potok postaje vodotok treće klase i umerenog ekološkog statusa.

Inače, kontrola površinskih voda na teritoriji grada je pokazala da ne bi trebalo ni u jednu svrhu korisititi Carinski potok, ispod deponije Sarića osoje, i Gumbur potok, pre uliva u reku Krivaju, koji, prema ispitivanjima, pripadaju vodotoku pete klase, odnosno vodotoku lošeg ekološkog statusa. 

Volujački potok, u Turici kod kamenorezačke radnje, prema ispitivanjima je četvrte klase ili slabog ekološkog statusa.

Ispitivanje kvaliteta površinskih voda je pokazalo da su treće klase, odnosno umerenog ekološkog statusa reka Lužnica kod mosta u Lunovom Selu, Sušica u Staparima i reka Krivaja kod Bošnjačkog vrela u Mačkatu.

Dobar je ekološki status reke Dervente u Potočanju, Petnice u Potpeću. Okarakterisani su kao vodotoci druge klase.

-         Nismo u ispitivanim vodotocima utvrdili da je neki od vodotoka odličnog ekološkog statusa, navodi za Radio Lunu i RAM mrežu načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju dr Olivera Janjić, specijalista higijene. 

Kako navodi Olivera Janjić, vodotoci odličnog, dobrog, umerenog i slabog ekološkog statusa se mogu koristiti za navodnavanje i za vodosnabdevanje, uz prethodni tretman.

Kako bi se utvrdilo kog su kvaliteta i u koju svrhu se mogu koristiti ispitani vodotoci, Zavod za javno zdravlje Užice je u julu ispitao kvalitet površinskih voda na teritoriji grada Užica, na osnovu ugovora sa Fondom za zaštitu životne sredine. Prethodni put je to učinio prošle godine.

Povremena kontrola, jedanput godišnje, nije dovoljna za sagledavanje kvaliteta površinskih voda, ističe načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju ZZJZ Užice i u Stručnom mišljenju o kontroli površinskih voda.

-         Smatram da bi trebalo da postoji uvid u kvalitet vodotoka u zimskim mesecima, u proleće nakon otapanja snega, zatim i nakon obilnih padavina u jesen, navodi za Radio Lunu i RAM mrežu specijalista higijene dr Olivera Janjić.

Ističe da bi se uz redovno, kontinuirano praćenje kvaliteta površinskih voda mogle sprovesti i mere i aktivnosti kojima bi se vodotoci štitili.

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice apeluju na građane da vode računa o vodnim resursima i na taj način doprinesu zaštiti životne sredine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage